Pécs, a meseváros

A PTE BTK-ról röviden

A bölcsészek vannak a legtöbben az egyetemünkön és a legszélesebb körben folytatják tanulmányaikat. A Szenesben találkozhatsz leendő pszichológusokkal, szociológusokkal, médiakutatókkal vagy épp nyelvtanárokkal egyaránt – mondanunk sem kell, ez egy olyan hangulatot kölcsönöz a BTK-nak, melyet sehol máshol nem tapasztalhatsz meg. 

A bölcsészet- és társadalomtudományi diploma az egyik legjobban konvertálható diploma, viszonylag könnyen el lehet helyezkedni vele, hiszen a bölcsészdiplomák felvevőpiaca egyre nő. A képzés során olyan készségek elsajátítására helyezzük a hangsúlyt, mint a kommunikációs kompetencia, az önfejlesztés képessége, a problémakezelés, a kritikus információ- és szövegkezelés, a hatékony kutató-, szervező- és csapatmunka, a társas kapcsolatok és kulturális jelenségek felismerése és értelmezése, a magas szintű idegen nyelvi tudás, melyek a globális munkaerő-piac kritériumai. 

Képzéseink roppant széleskörűek és a szakirányok által lehetőségetek nyílik arra, hogy egy kiemelt szakterületen az átlagosnál mélyrehatóbb ismeretekre tegyél szert, de a minor szakok által teljesen más tudományterületekbe is betekintést nyerhettek, esetleg egy idegen nyelven fejleszthetitek készségeiteket.

Az elmúlt évtizedek során a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara az ország legfontosabb intézményeinek egyikévé vált. A felsőfokú szakképzéstől a BA és MA képzéseken keresztül egészen a PhD-ig megannyi módja van annak, hogy a hallgatónk lehess. Folyamatosan oktatunk, kutatunk és fejlődünk, hogy mind felszereltségben, mind az oktatás színvonalában a legjobbat nyújtsuk a Campusunkon tanulóknak.

Bővebb információkért karunk honlapját ajánljuk figyelmedbe.

Egyetemi élet

Amellett, hogy a PTE-n szerzett diploma a legpiacképesebbek egyike az országban, nem szabad az egyetemi életet sem elfelejteni. A Hallgatói Önkormányzatunk elsődleges feladata ugyan az érdekvédelem, de emellett rengeteg energiát fektetnek abba, hogy az egyetemen töltött időt minél színesebbé tegyék. A konferenciák mellett a rendszeresen megrendezett Kari Játékok, vagy épp össz-egyetemi szintan a már legendásnak számító Pécsi Egyetemi Napok garantálják, hogy életed legszebb évei legyenek azok, amiket Pécsett töltesz. A Szenes Klubban az esti szórakozást és nappali kikapcsolódást, a Szolgáltató Irodában a nélkülözhetetlen fénymásolást, a számítógépes géptermekben internetezést, a rendszeres sport és kulturális programokkal pedig az egyetemi érzést garantálja Neked a Hallgatói Önkormányzat. 

Több szakkollégiumhoz is csatlakozhatsz az egyetemen, ha a leendő kutatásodhoz segítséget szeretnél, vagy csupán egy kutatói közösség tagjává szeretnél válni. Ilyen például a Kerényi Károly Szakkollégium, mely egyetemünk egyik legrégebbi és legaktívabb szakkollégiuma. Olyan bölcsész hallgatók és oktatók hozták létre, akiket elsősorban saját szaktudományuk érdekelt, és jónak látták, hogy olyan környezetet alakítsanak ki, amelyben a szakmaiságra helyezik a fő hangsúlyt, de ugyanakkor a közösséget sem hanyagolják el. A Kerényi Károly Szakkollégium "egy élő közösség, nem csak magányos hajtógépek gyülekezete" – ahogy Szatmári Áron, a fősenior fogalmazott. Amellett, hogy számos dobogós OTDK helyezést bezsebeltek, rednszeresen szerveznek gyűléseket és konferenciákat is, ahol a jelenlegi és a már lediplomázott Kerényisek tarthatják egymással a kapcsolatot és megismerkedhetnek egymás kutatási területeivel. 

A középiskola ajtaján kilépő, majd a bölcsészkar kapuján besétáló újdonsült hallgatók nemcsak a matek és fizika órákat tudhatják örök életükre maguk mögött, de a szeptemberi tankönyvosztást is. Azonban ez nem jelent problémát, hiszen számos könyvtár az egytemisták rendelkezésére áll, melyhez egy igazolványkép birtokában a könyvtári kártya igénylésén túl mást nem kell tenni. A legnagyobb a Tudásközpont, mely három emeleten több ezer kötetet tartogat, de emellett az Ifjúság úti épületben megtalálhatjátok a BTK saját könyvtárát is, valamint a Német és Osztrák könyvtárat, a "B" épületben pedig a Filozófia-Politológia könyvtárat. A lista ezzel nem ért véget, a Rókus utcában kapott helyet a Társadalomtudományi Szakkönyvtár, de a Kommunikáció- és Médiatudomány szakosoknak egy online, elektronikus könyvtár is a rendelkezésükre áll.

Szórakozás

A város megannyi szórakozási lehetőséget tartogat – akár az elektronikus zenét kedveled, akár az élőzenét, akár a romkocsmákat kedveled, akár az elegáns éttermeket, Pécsett biztos megtalálod majd a kedvenc helyedet. A legfontosabb ezek közül biztosan a Szenes Klub lesz, hiszen ez az, ami a BTK épületében található és amit a Hallgatói Önkormányzat üzemeltet. Ide járnak a bölcsészek napközben két óra között kicsit megpihenni és kávézni, majd ugyanide térnek vissza este egy "Szenes buliba", melyek hangulata mindenkit megragad.

A kultúrára éhezők több színház közül válogathatnak a városban. A legpatinásabb közülük természetesen a Nemzeti Színház, amit a belvárosban, a Király utcában találtok. Uránvárosban lelitek a legfőképp amatőr és alternatív hagyományokkal operáló Harmadik Színházat, a Zsolnay Negyedben pedig egyetemünk sajátját, a JESz-t, azaz Janus Egyetemi Színházat. Amennyiben már unod a megszokott előadásokat, látogass el az egyik Improvokál estre és vegyél te is részt a darab alakításában!

Kiktől hangos Pécs? Számtalan zenész, banda vagy dj csoport zajong a városban rendszeresen, így bármilyen stílust is kedvelsz, biztosan megtalálod a kedvedre valót, az pedig csak hab a tortán, hogy közülük jópáran Karunkon tanulnak vagy szereztek diplomát. Közülük a leghíresebb minden kétséget kizáróan dr Beck Zoltán, a 30Y frontembere, de rendszeresen találkozhatnak az elektronikus zenét kedvelők a Space Inhalerz bulikkal, mely négy tagjából három szintén bölcsész. De nálunk végzett és jelenleg PhD-hallgatónk Boros Gábor, vagyis DJ Venom, a Halott Pénz dj-je. A kocsmazenét kedvelők Lenthár Balázs hallgatónk koncertjeire látogathatnak el.

Kollégiumok

Frissen felújított kollégiumokba adhatod majd be jelentkezésed, ha felvételt nyersz a PTE-re. A Szántó, Jakabhegyi, Boszorkány és Szalay (Univ) kollégiumok mind a legmodernebb felszereltségűek, biztonságos beléptető rendszerrel, a földszinten saját klubhelyiségekkel, társalgókkal, konditermekkel, továbbá étteremmel vagy büfével. Az ottlakók számára tanulószobák lettek kialakítva, valamint kerékpártartó és parkolóhely is biztosított.

Az Uránváros szívében található, 2011-ben felújított Szántó kollégium gyorsan belopta magát az ott lakó hallgatók szívébe. Az épületegyüttes három szárnyból áll, és összesen 885 hallgatót tud befogadni a IV. kategóriás „A”, illetve „C” szárnyak 18 000 Ft/hó, míg a III. kategóriába eső „D” szárny 16 000 Ft/hó ellenértékében. Az intézmény „A” és „C” szárnyában kétszobás, szobánként két ággyal rendelkező blokkok találhatók, amelyek fürdőszobával és külön mellékhelységgel vannak felszerelve. A blokkban található még egy mini konyha, amely páraelszívóval és automatizált tűzoltó rendszerrel rendelkezik, valamint egy kicsi étkező. A „D” szárnyban konyha és vizesblokk szintenként található.

Azoknak, akik az egyetem közelében szeretnének lakni, a Jakabhegyi kollégium a legjobb választás. A dombra épült kolihoz több méter hosszú lépcsősor vezet fel, cserébe formás feneket garantál annak, aki ide költözik. Itt is kétszobás blokkokat alakítottak ki – szobánként három ággyal –, ugyancsak konyhával és egy étkezőhelyiséggel. Ezen kívül szórakozóhely, büfé és tanulószoba is várja a hallgatókat. A 3 fős szobák államis hallgatóknak 9320 Ft/hó, önköltséges hallgatóknak 18 000 Ft/hó, míg a 2 fős szobák államis hallgatóknak 17 475 Ft/hó, önköltséges hallgatóknak 18 000 FT/hó áron érhetőek el.

A legjobb kilátással rendelkező pécsi kollégiumok versenyében a Boszorkány kollégium is jó eséllyel indulhat. A Műszaki és Informatikai Kar mellett elhelyezkedő épület a kollégiumok közül a leginkább élettel teli. A diákszállókat 2008-ban újították fel. Bár a régi épület sokkal tágasabb és szabadabb volt, a korszerűbb technikai háttér sem tudta elvenni a régi boszis életérzést. Itt is blokkonként kettő kétágyas szoba található, egy fürdővel és egy mellékhelyiséggel. Szintenként két közös konyha biztosít megfelelő helyet a főzőpartykhoz, továbbá több nagyobb, tágasabb közösségi tér is található, amely tanulásra, étkezésre, valamint spontán bulik megrendezésére is alkalmas. Az épület 818 férőhellyel bír, államis hallgatóknak 17 475 Ft/hó, míg önköltséges hallgatóknak 18 000 Ft/hó áron vehetőek igénybe

A Szalay László kollégium, azaz ismertebb nevén az Univ koli a szociológia és kommunikáció szakosoknak ideális választás, hiszen ez esik a Zsolnay Negyedhez legközelebb. A Tudásközpont szomszédságában található épület 2010-ben lett felújítva, és itt is (háromágyas) kétszobás blokkok, valamint vizesblokk és konyha biztosítja a komfortérzetet. Ebből kifolyólag ez a diákszálló is államis hallgatóknak 9320 Ft/hó, önköltséges hallgatóknak 18 000 Ft/hó áron érhető el.